Hoe een Game Pc samen te stellen

Waarom is het best ingewikkeld om een goede Game Pc samen te stellen?
Dit komt door de vele opties en onderdelen die je kunt kiezen tijdens het configureren.Als je een Game Pc wil kopen wil je wel dat alles optimaal functioneert. In dit overzicht probeer ik je zo goed mogelijk uit te leggen hoe je zelf de perfecte configuratie kunt samenstellen en waar je op letten en geef ik je wat handige tips die je kunt gebruiken tijdens het samenstellen van jouw unieke Game PC.


Algemeen
De onderdelen die het meeste invloed hebben op de prestaties zijn de processor, het werkgeheugen en grafische kaart. Deze drie onderdelen moeten goed op elkaar afgestemd zijn anders krijg je last van een zogenaamde “bottleneck”. Dit houdt in dat één of meer onderdelen in je computer trager worden dan de rest en dat de snellere onderdelen hierdoor niet volledig benut worden. Kies je bijvoorbeeld een Intel Core i5 processor met een nVidia GTX1080 grafische kaart dan zal deze dure “high end” grafische kaart maar een fractie van zijn kracht kunnen benutten. Heb je bijvoorbeeld wel een goede processor en grafische kaart maar te weinig werkgeheugen, dan zullen bepaalde games ook niet goed soepel lopen.
Dit probleem doet zich minder voor naar mate je computer zo samenstelt dat deze niet bedoeld is voor gamen maar voor bewerken van foto’s en video’s. Dit vraagt dan meer van de processor en het werkgeheugen maar stukken minder van de grafische kaart. Daarom kun je in dit geval een iets minder zware grafische kaart nemen.


De Pc Systeemkast:
Het samenstellen begint altijd bij de pc systeemkast, je vind in de webshop verschillende variaties aan. Heb je het liefst één met LED verlichting of ga je voor een stijlvol of strak exemplaar. Meestal hebben de systeemkasten met verlichting ook een raam in de zijkap, zoals de Sharkoon VG-5 behuizing waardoor de onderdelen en LED verlichting goed zichtbaar zijn. De systeemkast is een kwestie van smaak, het is maar net welke je mooi vindt. Stel je wil “high end” hardware in je Game Pc, dan is het wel aan te raden om een iets grotere behuizing te nemen zodat alle warmte die vrijkomt in de kast goed kan worden afgevoerd.


Processor en Grafische kaart
Zoals ik eerder heb aangegeven zijn de processor en de grafische kaart de belangrijkste onderdelen van een Game PC. Om hierin een weloverwogen keuze te kunnen maken is het van belang om je zelf aft e vragen voor welke doeleinden jij jouw Game Computer wilt gaan gebruiken. Wil je bijvoorbeeld games spelen zoals Minecraft of CS GO op medium / high dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een AMD A4-5300 of een AMD A6-6400 dual core processor welke beide beschikken over een geïntegreerde grafische chip. Wil je hogere settings of ook zwaardere games zoals GTA V, of Battlefield 1 kunnen spelen dan kun je nog upgraden naar een AMD A8 of A10 processor, echter je zult de grafische instellingen dan wel een stuk omlaag moeten zetten om deze games vloeiend te draaien. Wil je geen concessies doen en alle triple A games (GTA V, Ghost Recon: Wildlands en Battlefield 1) op de hoogste instellingen kunnen spelen dan kun je het beste kiezen voor de Intel Game Pc Ultimate Pro met een Intel Core i5 en b.v. een NVIDIA GTX 1060 6GB of AMD Radeon RX 480 8GB. Ben je tevreden met iets lagere instellingen of heb je iets minder te besteden dan kun je kiezen voor de Intel Game Pc High met een Intel Pentium of Intel Core i3 processor, in combinatie met een nVidia GTX 1050 2GB of een AMD Radeon RX 460 2GB / 470 4GB zijn vrijwel alle games goed speelbaar op medium / high settings.


Werkgeheugen:
Het werkgeheugen zorgt ervoor dat alle programma’s en games oepel en snel worden ingeladen. Momenteel is 8GB de aanbevolen hoeveelheid voor vrijwel ieder computer. Ik zie overigens wel dat voor bepaalde games steeds vaker 16GB werkgeheugen geheugen wordt aanbevolen om de maximale prestaties te behalen. Wanneer je naast gamen ook veel grafische toepassingen gebruikt voor bewerking van tekeningen of foto’s dan adviseren ik minimaal 16GB werkgeheugen te nemen.


Moederbord:
Het moederbord heeft in het algemeen weinig invloed op de prestaties maar is uiteraard wel erg belangrijk voor een stabiele Game Pc. Op het moederbord komen alle onderdelen samen, daarom is het van belang dat deze genoeg aansluitingen heeft voor de onderdelen die je wilt gebruiken. Meestal zal een duurder moederbord meer aansluitingen en mogelijkheden hebben en is deze ervoor om de computer nog verder te upgraden in de toekomst.


Opslag:
Tijdens het configureren van jou Game Pc kun je kiezen voor een harde schijf of een SSD, dit kan nogal verwarrend voor je zijn. Een SSD is veel sneller met het opstarten van Windows en het laden van games. Je zal b.v. bij een aantal games zoals DayZ en Arma betere prestaties hebben tijdens het gamen. Een SSD is vele malen sneller omdat er gebruik wordt gemaakt van flashgeheugen, dit is vele malen sneller bereikbaar dan de methode die gebruikt wordt bij een harde schijf. Een goede optie die ik  vaak adviseer is om een kleine SSD voor het draaien van Windows en enkele games en daarnaast een harde schijf voor overige opslag zoals films, foto’s en overige games.


Voeding:
De voeding zorgt voor de stroomtoevoer naar alle onderdelen. Als de voeding te licht is voor de hardware dan kunnen er verschillende problemen ontstaan.
In de meeste gevallen is 600 Watt voldoende om bijna alle hedendaagse Game computers van genoeg stroom te voorzien.


Internet:
Op elk moederbord zit standaard een 1Gbit aansluiting waar je een internet kabel op kunt aansluiten. Bekabeld internet is de meest snelle en stabiele vorm voor je internet verbinding bij spelen van Games. Is het niet mogelijk om een kabel van je router naar je pc te leggen, dan kun je kiezen voor een wifi adapter. Een usb stickje die ervoor zorgt dat je draadloos internet kunt ontvangen op je computer. Een interessante optie is de zogenaamde powerline adapter, deze is over het algemeen stabieler dan een wifi adapter. Je plaatst in één powerline adapter in een stopcontact in de buurt van je router en de ander bij je computer. Met de meegeleverde internetkabel verbindt je één adapter met de router en de ander met je computer, je computer is nu via het netstroom verbonden met het internet.


Software:
Zonder software zul je niets kunnen doen met een computer, je zult dus eerst Windows moeten installeren wil je met de computer kunnen gamen. Mocht je thuis nog een Windows licentie hebben liggen dan kun je deze installeren mits deze niet al is geinstalleerd op een andere computer. Is dit niet het geval dan kun je een Windows softwarepakket bij de computer mee bestellen. Wanneer je het Windows pakket erbij besteld dan zorg ik ervoor dat Windows en de drivers geïnstalleerd worden. Zodra je de computer dan thuis ontvangt of ophaald, kun je gelijk aan de slag. Er zit standaard een virusscanner in Windows maar deze houdt niet alle virussen tegen. Je beter ervoor kiezen om een extra beveiligingspakket aan te schaffen, zodat je er zeker van bent dat je de computer veilig kunt gebruiken. Ben je van plan om veel schoolwerk te doen op de computer dan kun je er voor kiezen om een Office pakket (Word, Excel, Powerpoint) te nemen.


Garantie:
Standaard zit er op alle door mij samengestelde systemen 3 jaar garantie*. Wanneer een onderdeel binnen deze periode defect raakt dan wordt deze volledig door mij vervangen. Zorgeloos Gamen dus!
Mocht je nog vragen hebben of hulp nodig zijn tijdens het samenstellen van jouw ultieme Game PC dan kun je het beste even contact opnemen met mij via Messenger, WatsApp, Email of Telefoon.